Jurgita Gaukštė konsultavimas lyderystė

Jurgita Gaukštė / L. Riaubaitės nuotr.

2022 gegužę suėjo septyneri metai nuo to laiko, kai pasirinkau eiti organizacijų konsultantės keliu. Septyni metai dažnai žymi pilną ciklą, ir norisi skirti laiko nueito kelio refleksijai. Jau turėjau patirties kuriant rinkodaros vadovės vaidmenį, vėliau švietimo paramos fondo vadovės vaidmenį. Šį kartą vaidmuo – organizacijų konsultantės. Jis man buvo naujas ir turiniu ir tuo, kad pirmą kartą ėmiausi laisvai samdomo darbuotojo vaidmens. Iki tol apie 20 metų dirbau organizacijų viduje. Šį kartą reikėjo viską susikurti iš naujo. Teko patirti nemažai perėjimo skausmų, vadinamųjų „Pains of transition“.

Organizacijų psichodinamikos teorijoje profesinis vaidmuo yra svarbus elementas. Išskiriami trys etapai efektyviau įgyvendinti savo vaidmenį organizacijose:

  1. Vaidmens ieškojimas,
  2. Vaidmens suvokimas
  3. Vaidmens ėmimasis.

Tai mano subjektyvus vertimas. Anglų kalboje šie trys etapai vadinami „finding, making and taking up role“ [2].

Į tokias tris dalis suskirsčiau ir šį straipsnį-refleksiją. Tikiuosi, kad šis straipsnis bus naudingas tiek vadovams, tiek kitiems konsultantams, kai sparčiai besikeičiantis kontekstas kelia iššūkius profesinio vaidmens išpildymui ir nuolatiniam peržiūrėjimui.

Domiuosi sapnais ir per pastaruosius trejus metus užsirašiau apie 310 savo sapnų! Tam kad matytume tiek sąmoningus, tiek pasąmonėje vykstančius procesus, prie kiekvieno skyriaus įtraukiau savo sapnus iš to etapo.  Kalbant apie vaidmenį dažnai kyla asociacijos apie atsistojimą į kieno nors batus. Taigi ištraukiau iš sapnų bibliotekos sapnus, susijusius su batais:). Gero skaitymo!

Vaidmens ieškojimas (angl. finding role)

 

Kai prieš septynis metus sertifikavausi dirbti su vertybėmis, kultūra ir lyderyste pagal „Barrett Values Centre“ metodologiją žengiau žingsnį link man tada naujo organizacijų konsultantės vaidmens. Turėjau visokių fantazijų ir lūkesčių, kaip jis atrodo. Vėliau pradėjo aiškėti, kad man būnant konsultantės vaidmenyje sesijų dalyviai, organizacijų vadovai irgi turi įvairių lūkesčių. Jie nebūtinai sutampa su mano matymu.

Taigi galima sakyti, kad turėjau hipotezę, kaip organizacijų konsultanto vaidmuo atrodo. Prasidėjus pirmiesiems projektams netrukau suprasti, kad temos, su kuriomis dirbu šiek tiek „aukštesnės emocinės temperatūros“. Vertybės, kultūra, lyderystė – tai temos liečiančios požiūrius, nuostatas, asmenines vertybes, mokomasi per patirtį, pasitelkiamas grįžtamasis ryšys. Šios temos vadinamos transformacinėmis, adaptyviomis temomis. Ir dažnai sukelia gynybines reakcijas dalyviams, nes kelia riziką, kad gali keistis pasaulėžiūra. Vaidmens ieškojimo etapas man užtruko apie 3 metus. Man pravertė tai, kad tada įstojau ir ketverius metus mokiausi organizacijų psichodinamikos podiplominėse studijose [4]. Galima sakyti, kad tada perėjau į „darbinės hipotezės“ paieškas: Koks visgi tas vaidmuo? Ką į tą vaidmenį atnešu kaip asmenybė? Kuri dalis dalyvių grupinio proceso priklauso grupei ir organizacijai, o kuri man?

Taigi pradėjau tyrinėti vaidmenį, eksperimentuoti, reflektuoti supervizijose ir galbūt pradėjau artėti link realybės, koks tas profesinis vaidmuo yra. Taigi perėjau į vaidmens suvokimo procesą.

„Įsikūnyti į šiuos vaidmenis ir apsiauti kieno nors kito batus – tai menininko, aktoriaus atsakomybė. Visa tai, ką man suteikiama galimybė daryti, yra atsakomybė ir dovana “.
Christianas Slateris

 

Konferencija lyderystė

Jurgita Gaukštė / Nuotr. A. Žuko, LiMA CMO konferencija 2021

🌒 Sapnai 2019.

„Visi batai, kuriuos randu Jurgos sūnui per maži. O matuojant futbolo batus matom, kad jo koja kaip suaugusio žmogaus, koja daug didesnė ir nebe vaikiška – tai kostiuminiai batai“.

„Einu Katedros aikšte. Viena koja su vyrišku kostiuminiu batu, kita – mano pėdos dydžio juoda varno koja. Keista, bet einu puikiai, tiesiai, nė kiek nešlubuodama“.

Vaidmens suvokimas (angl. Making role)

Vaidmens išpildymo procesas savyje turi „dramos“. Žodis vaidmuo yra dramaturginės kilmės ir atkeliauja iš teatro. Kaip W. Shakespeare’as rašė savo pjesėje „Kaip jums patinka“:

Pasaulis visas – tai scena,
Joj aktoriai ir moterys, ir vyrai;
Jų įėjimai čia ir išėjimai,
Ir daugel vaidmenų atlieka vienas
Šioj pjesėj septynių veiksmų.

 

Šias eilutes skaitydama galvoju, kad ir man pavyko suvaidinti vieną septynių veiksmų dublį.

Kai gimstama dukros ar sūnaus vaidmenyje, netrukus paaiškėja, kad kiti turi lūkesčių dėl to, kaip jūs turėtumėte atlikti šį vaidmenį, sako John Newton [1]. Tenka išmokti scenarijų, dažniausiai nesąmoningai. Taip ir man imantis organizacijų konsultantės vaidmens, kiekvieną kartą, kai ateinu į grupę, žmonės turi lūkesčių. Kartais lūkesčiai paremti tuo, su kokiais konsultantais yra tekę dirbti anksčiau, kartais lūkesčiai paremti tuo, apie ką vadovams priimtina ar nepriimtina kalbėti. Kartais dalyviai nenori atlikti užduoties seminare, nes užduoties metu gali keistis žiūros kampas apie jų pačių vaidmenį jų organizacijoje. Todėl gryninantis profesinį vaidmenį J. Newton kviečia kelti klausimą, į kieno lūkesčius reikėtų kreipti didžiausią dėmesį; kokios yra lūkesčių nesilaikymo pasekmės; kiek tokie lūkesčiai yra naudingi ir (arba) ribojantys mūsų individualius siekius ir vystymąsi?

Verta ieškoti geriausio derinio tarp to, kaip aš suprantu savo profesinį konsultanto vaidmenį ir kaip jį supranta mane samdanti organizacija. Jei užsakovo lūkesčiai yra tokie, kai nebegalėsiu būti savimi atlikdama vaidmenį, verta atsisakyti tokio kontrakto. Taip pat svarbu stebėti, kada dalyvių lūkesčiai ir elgesys sesijų metu padeda efektyviai siekti išsikelto tikslo, o kada turi neigiamų pasekmių jiems patiems, pavyzdžiui, riboja tikslų siekimą ir vystymąsi.

Vertybės

Vertybių dirbtuvės, Integra House 2020 / Nuotr. R. Gaukšto

Kai vedu supervizijas vadovų grupėms, kuriose dalyviai užima panašų vaidmenį organizacijoje, prasiplečia to vaidmens suvokimas. Tyrinėdami vieni kitų lyderystės iššūkius, jie ne tik ieško sprendimų, bet ir plečiasi jų žiūros kampas, apie ką yra jų vaidmuo, kaip skirtingai galima reaguoti į situacijas. Atsiranda matymas, kaip įvairiai tą patį vaidmenį išpildo skirtingo charakterio žmonės. Pavyzdžiui, vienas vadovas gali būti stipriai orientuotas į santykius, pernelyg asmeniškai reaguojantis į darbines problemas, demonstruojantis asmenines simpatijas ir antipatijas savo darbuotojams, taip nesąmoningai stimuliuoja konkurenciją tarp savo darbuotojų. Tokio vadovo veikla būtų efektyvesnė aiškiau brėžiant ribas ir pasitelkiant daugiau logikos bei taisyklių laikymosi. Arba labai reiklus vadovas graužia save, ką daro netinkamai, kad trisdešimties darbuotojų kolektyve du vyresnio amžiaus darbuotojai „neperformina“. Ir čia pat pečiai atsileidžia išgirdus besišypsančio kolegos iš kito padalinio klausimą: „O ką ne visi mes savo padaliniuose turime du darbuotojus, kuriuos norėtųsi atleisti?“. Ir visi drauge atsidūsta, kad sukurti tobulą kolektyvą neįmanoma. Įvardijus tiesą, atsilaisvina energija kitiems prasmingiems darbams.

Vertybės Nidos meno kolonija

Vertybių dirbtuvės, Nida 2020 / Nuotr. R. Gaukšto

Tam, kad giliau suvokti savo profesinį vaidmenį ir save jame, vien apmąstymų nepakanka. Svarbu veikti, eksperimentuoti, reflektuoti. Suskaičiavau, kad per 2020-2021 metus teko fasilituoti sesijas apie 1000 akademinių valandų. Ir man labai pasisekė, kad ketverius metus turėjau didelį palaikymą ir erdvę augti konsultantės vaidmenyje organizacijų psichodinamikos studijose[4]. Studijų metu apie 160 akademinių valandų buvo skirta analizuoti savo ir bendramokslių darbo su grupėmis atvejus, reflektuoti ir įsisąmoninti, kokie procesai vyksta mano fasilituojamų sesijų metu dalyvių grupėje ir manyje. Visos metodikos, su kuriomis dirbu yra sisteminės, apima ir tai, kas padeda ir tai, kas trukdo siekti tikslų bei tobulėti. Tai „Barrett Values Centre“ metodika, MBTI asmenybės tipoligija, Pasipriešinimo pokyčiams metodas „Immunity to Change“, „Systemic coaching“, o psichodinaminis požiūris tapo mano savasties dalimi vedant grupines sesijas ir konsultuojant individualiai.

🌒 Sapnai 2020.

„Bažnyčia. Anksčiau, kai buvau čia, neradau savo vieno bato. Vaikštau su vienu juodu batu. Vėliau drabužinėje po poros dienų, radau antrą batą giliai batų dėžėje. Man patiko tie batai, todėl džiaugiausi“.

„Aš ieškau savo vieno bato. Juodo bato ieškau. Pasirodo, tarsi būtų skirtingas batas skirtingai kojai. Vėliau einu su nepatogiais, truputį klapsinčiais“.

„Esu su atiduotais man „Converse“ sportbatukais“.

„Turime kažkur eiti, nerandu savo batų tarp batų prie kambario. Galiausiai vis tik kažką susirandu“.

„Lieknutė su raudona suknele baltais batukais bėgioja, kažką organizuoja“.

🌒 Sapnai 2021.

„Ji aunasi batus. Nustemba, kad dar yra jos batai labai aukšta pakulne. Sako, jie gi nebeskoningi, ir maunasi žemesne pakulne“.

„Mano draugo mama turi Kalinausko gatvėje batų parduotuvę“.

„Mėlyni bateliai-laiveliai. Aksomas“.

„Skubėdama išvažiuoju. Suprantu, kad palikau batus. Grįžusi taip ir nerandu savo batų, pasimatuoju kažkieno kito – maži“.

Vaidmens ėmimasis (angl. taking up role)

 

Kai identitetas vaidmenyje darosi aiškesnis, ateina laikas gilintis labiau. Esu labai dėkinga visiems savo kolegoms konsultantams, su kuriais drauge tenka dirbti, tartis.  Tiek gyvenime, tiek darbe susidūrę žmonės vienas kitame palieka žymių. Abu išeina geriau pažinę save ir kitą. Kitokie negu buvo. Pasikeitę.

Su trasnformaciniais mokymais dirbančio konsultanto vaidmuo yra rizikingas. Dalyvaudami tokiose mokymosi programose dalyviai peržiūri savo ir susitinka su kitų dalyvių požiūriais, vertybėmis ir tai kelia jiems įvairiausių jausmų. Fasilituodama tokias grupes aš irgi patiriu jausmus, kurie yra manyje, bet yra nebūtinai mano. Nebūtinai patys lengviausi jausmai. Vis tik su jais reikia tvarkytis ir tame yra konsultanto darbo rizika. Todėl svarbi vertybė mano profesiniame vaidmenyje – tai drąsa. Drąsa veikti išpildant savo misiją. Drąsa klausyti savo širdies ir naudoti tai, ką jaučiu darbe su žmonėmis ir grupėmis. Drąsa – siekti priartėti prie tiesos ir būti su ja, net kai tiesa nepatogi. Drąsa veikti, nepaisant to, kad bijau ir dažnai nepasitikiu savimi, vis tik einu ir pasitikrinu realybę.

Imtis vaidmens ir tuo pat metu jį peržiūrėti nelengva. Kol bandome suprasti, kaip geriau išpildyti profesinį vaidmenį kontekstas keičiasi, keičiasi aplinkos požiūris į tą vaidmenį. 2020-aisiais teko adaptuotis vesti sesijas online, įrašiau modulius „Emotikos“ ir „WoW University“ platformose. Tai labiau formato pokytis, bet keičiasi pats organizacijų konsultanto vaidmens suvokimas. Rašoma, kad eksperto konsultanto, užimančio „objektyvaus“ stebėtojo poziciją, nustatančio nepriklausomą diagnozę, parenkančio korekcinę intervenciją, modelis dabar beveik nebetinka. Sudėtingose adaptyviose sistemose nėra „objektyvios“ išorinės pozicijos, o konsultanto siūloma interpretacija yra ne sprendimas, o veikiau kvietimas bendrai kurti prasmę ir drauge eksperimentuoti. Konsultanto vaidmuo keičiasi nuo „išganytojo“/gelbėtojo link dirbančio drauge siekiant atverti tai, kas anksčiau nebuvo žinoma, ar buvo paslėpta. Galbūt buvo nujausta, galbūt apie tai svajota, bet iki šiol neįvardinta [1].

7 metų konsultavmo sukaktį minėjau vesdama vertybių seminarą studijoje „Upė“.
Čia lankau jogą ir pasipildau savo vidinius resursus. / Nuotr. G. Stankauskienės

🌒 Sapnai 2022.

„Esu išvykusi kažkokioje svečioje šalyje. Lauktuvių draugėms galvoju parvežti basutes, bet galiausiai nusiperku sau, nes iš tiesų man patinka. Apsiaunu. Labai gražios kūno spalvos su vidutine aukštėjančia pakulne, smėlio spalvos dirželiais“. Pastaba sau prie sapno: Pirmą kartą sapnuoju batus, kurie tarsi mano kojos oda – puikiai prigludę.

Už profesinio vaidmens ribų

 

Kartais kalbėdami apie gyvenimo kelią, turime omenyje profesinę kelionę. Tačiau „gyvenimo kelias“ ir „kelias į darbą“ nėra tas pats, todėl svarbu nesusilieti su profesiniu vaidmeniu.

Kai buvo sukurtas mano tinklalapis kilo klausimas, kaip jį pavadinti, vardaspavarde.lt  ar suteikti pavadinimą – samoningalyderyste.lt. Vis tik pavadinau Samoningalyderyste.lt ir tuo džiaugiuosi. Juk aš esu daugiau, negu profesinis vaidmuo – tai tik vienas iš vaidmenų mano gyvenime. Jų vis atsiranda naujų, įdomių, kūrybiškų.

Mėgavausi skaitydama Gabijos Vitkevičiūtės knygą „Širdies tatuiruotės“ [3]. Ji iš dalies irgi apie naujo konsultantės vaidmens kūrimą. Joje radau nuostabų eilėraštį-palinkėjimą visiems, kurie ieško, siekia suvokti ir imasi profesinio vaidmens:

Norėčiau, kad į mane įsiliejus
 tūkstančiams intakų likčiau upe,
TURINČIA SAVO VARDĄ.
Norėčiau, kad upė man pasakytų,
kaip laikytis SAVO KRYPTIES iki galo.
Alenka Rebula

 

Šaltiniai/nuorodos:

  1. Long Susan. Socioanalytic Methods. Discovering the Hidden in Organisations and Social Systems. Karnac books, 2013.
  2. Newton John, Long Susan, Sievers Burkard. Coaching in Depth. The Organizational Role Analysis. Routledge, 2018.
  3. Vitkevičiūtė Gabija. Širdies tatuiruotės. Alma littera, 2022.
  4. Podiplominės Organizacijų psichodinamikos studijos. Jas organizuoja: VU, Medicinos fakultetas, Psichiatrijos klinika bei LT Grupinės analizės draugija. Formalus pavadinimas „Darbas su suaugusiųjų grupėmis organizacijose“. Nuoroda->>

Taip pat kviečiu skaityti/klausyti:

Kultūrų ir vertybių karas. Evoliucijos ir involiucijos susidūrimas.

Kolektyviniai sapnai karo laikotarpiu – Dieve, tai mano namai!

Kultūra ir vertybės krizės laikotarpiu – pokalbio podcast’as

Lyderystė – tai kelionė per pokytį ir neapibrėžtumą